Zbulimi i rrallë në Sllovaki, gjenden kupat e arta me mbishkrimin Albania

25/12 21:36
Credits to Apollon TV
Zbulimi i rrallë në Sllovaki, gjenden kupat e arta me mbishkrimin Albania

Një zbulim arkeologjik i pazakontë ka habitur arkeologët ne Sllovaki.

Një banor i zonës në fshatin Hubinë gjeti nën tokë disa kupa të veçanta, me përmbajtje të lartë bakri, por medohet edhe të lara me flori të kuq. Gjetjet iu dorëzuan Zyrës Rajonale të Monumenteve të Trnavës, ndërsa specialistët kërkuan me detektorë metalikë te i njëjti vend, por nuk gjetën sende të tjera.

Ajo që e bën të veçantë, por edhe të mistershme këtë gjetje, është origjina e tyre. Arkeologët thonë se nga inspektimi i imtësishëm, në brendësi të njërës prek kupave është shquar mbishkrimi “Albania”, inicialet dhe një numër, raporton Newsbomb.al.

Sipas tyre, këto enë janë përdorur në liturgjinë kishtare, ndërsa origjina e tyre ballkanike konfirmohet edhe nga punimi karakteristik dhe motivet në këto kupa.

Por si kanë përfunduar këto enë kishtare nga Shqipëria në pyllin e fshatit Hubina, në Sllovakinë e largët? Ka gjasa të këto enë, si dhe shumë thesare të tjera të çmuara, të kenë rënë në duart e gabara, të trafikantëve.

Arkeologët sllovakë janë besojnë se do të arrijnë të zbulojnë edhe më tepër rreth origjinës së objekteve, ndërsa në të njëjtën kohë i bëjnë thirrje banorëve të zonës, që nëse kanë gjetur objekte të ngjashme, t’i dorëzojnë.

© 2023 APOLLON TV. All Rights Reserved.