Inteligjenca Australiane: Politikani shqiptar, Tom Doshi drejton një grup të fuqishëm kriminal në vendin tonë (E PLOTË)

27/07 19:29
Credits to Apollon TV
Inteligjenca Australiane: Politikani shqiptar, Tom Doshi drejton një grup të fuqishëm kriminal në vendin tonë (E PLOTË)

Inteligjenca Australiane: Politikani shqiptar, Tom Doshi drejton një grup të fuqishëm kriminal në vendin tonë (E PLOTË)

Projekti i Raportimit të Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit, një rrjet global gazetarësh investigativ me staf në gjashtë kontinente, ka publikuar një artikull të gjatë për politikanin dhe biznesmenin shqiptar Tom Doshi, bazuar në të dhënat e Inteligjencës Australiane.

“Agjencia më e lartë e inteligjencës kriminale e Australisë dyshoi Tom Doshin, një biznesmen dhe politikan kryesor shqiptar me lidhje me kryeministrin, për drejtimin e një grupi kriminal në vend që kryen mashtrime imigracioni, trafik droge dhe pastrim parash”, citon artikulli.

Dokumentet konfidenciale të inteligjencës nga Australia pretendojnë se Tom Doshi ka drejtuar një grup të organizuar kriminal që përbëhet kryesisht nga anëtarë të familjes së tij.

Grupi i tij, thonë raportet, është pjesë e një rrjeti më të gjerë që ka shfrytëzuar dobësitë sistematike në sistemin e emigracionit të Australisë për të çuar anëtarët e saj shqiptarë në Adelaide, Melburn, Perth dhe Uellsin e Ri Jugor. Sipas hetuesve, këto banda shqiptare me bazë klanore specializohen në aktivitete kriminale si kultivimi i paligjshëm i kanabisit, armët dhe trafiku i drogës.

Artikulli i plotë, gazetari James O’Brien/OCCRP

Tom Doshi, një biznesmen dhe politikan i fuqishëm shqiptar i lidhur me kryeministrin e vendit, dyshohet se drejtonte një grup të organizuar kriminal të implikuar në pastrim parash, trafik droge dhe vepra të tjera në Australi, sipas vlerësimeve konfidenciale të inteligjencës.

Ky klan është ndër të tjera nga Shkodra, një qark në Shqipërinë veriperëndimore, që kanë abuzuar sistematikisht me sistemin e emigracionit të Australisë për të ndërtuar “një strukturë të tërë kriminale shqiptare të krimit të organizuar” në të gjithë Australinë e Jugut, sipas raporteve.

Dokumentet, të prodhuara nga Komisioni Australian i Inteligjencës Kriminale (ACIC) dhe të shpërndara në agjencitë policore vendase dhe të huaja, bazohen në raporte të shumta nga forcat e policisë lokale dhe informacione nga organet e huaja të zbatimit të ligjit. Ata u panë nga gazetarët nga OCCRP dhe gazetat Australiane The Age dhe Sydney Morning Herald.

Dosjet përshkruajnë se si, që nga viti 2000, klanet shqiptare kanë përdorur mashtrimin e identitetit dhe lidhjet familjare me agjentët e migracionit për të zhvendosur njerëzit e tyre në Australi, duke ngritur qeli në Adelaide, Melburn, Perth dhe gjetkë.

Doshi përshkruhet në dosje si “kreu” i një sindikate “që përbëhet kryesisht nga familja e tij e gjerë”. Ndonëse dokumentet nuk përmbajnë detaje rreth aktiviteteve të tij specifike, ato theksojnë se tetë nga të afërmit e tij kanë qenë “të implikuar” në “hetimet për pastrimin e drogës dhe parave”, në disa raste si “objektiva parësore”. Të afërmit e tij thuhet në raporte se kanë marrë viza australiane duke përdorur dokumentacion të rremë. Njëri përballet me akuzat për trafik droge.

Doshi, i cili kaloi vite në të dy vendet, nuk është akuzuar për asnjë krim në Australi. Në vendlindje, ai kishte ndërtuar një perandori biznesi që ka përfituar shumë nga kontratat shtetërore. Ai u caktua persona non grata nga Shtetet e Bashkuara në vitin 2018 për “përfshirje në korrupsion të rëndësishëm” dhe u detyrua të largohej nga vendi i tij parlamentar në vitin 2021 pas viteve të skandaleve të profilit të lartë. Përfshirja e tij e supozuar në rrjetin kriminal australian nuk është zbuluar kurrë më parë.

Asnjëherë në jetën time nuk kam qenë i përfshirë në asnjë mënyrë me kontrabandën e drogës, trafikun e qenieve njerëzore, trafikun e armëve, pastrimin e parave, apo emigracionin e paligjshëm në Australi, apo Shqipëri apo kudo tjetër”, ka shkruar Doshi në përgjigje të pyetjeve të gazetarëve. “Në fakt, si deputet i Kuvendit të Shqipërisë, kam qenë mbështetës i fuqishëm i luftës kundër këtyre aktiviteteve.

“Unë nuk kam asnjë lidhje me asnjë ‘klan kriminal’ shqiptar me bazë në Australi, apo me ndonjë kriminel shqiptar kudo”, ka shkruar ai. “Vëllezërit e motrat e mia dhe fëmijët e tyre janë gjithsej 33. Unë kam pak ose aspak kontakt me ta përveçse i takoj në funerale apo festime familjare.”

“Ata pëlqejnë të dominojnë”

Grupet kriminale shqiptare janë shumë aktive në tregtinë e drogës në Mbretërinë e Bashkuar, Itali dhe shumë vende të tjera në shumë kontinente.

Operacionet e tyre të mirëorganizuara dhe sistematike në Australi nxjerrin në pah kërcënimin e paraqitur nga zgjerimi i tyre ndërkombëtar.

Ndër aftësitë e tyre kryesore, thonë zyrtarët aktualë dhe ish-zbatues të ligjit, është përdorimi i rregullave të imigracionit për të kontrabanduar anëtarët e tyre në vendet ku ata veprojnë.

“Shpesh aplikantët do të aplikojnë për një vizë të caktuar duke e ditur se ajo do të refuzohet”, thuhet në një nga dosjet e inteligjencës australiane, “por [ata] shfrytëzojnë procesin e gjatë të apelimit në mënyrë që të mund të gjenerojnë prova për të mbështetur një aplikim tjetër për vizë.”

“Ata kanë lehtësues, lehtësues profesionistë, për t’i ndihmuar, pavarësisht nëse ka të bëjë me çështjet e migrimit të vizave, ligjore apo mjete të tjera,” tha Komandanti i Policisë Victoria, Paul O’Halloran. “Ata janë shumë të aftë.”

Gangsterët shqiptarë në Australi “mund të tregojnë dhunë ekstreme”, tha O’Halloran, dhe ata konsiderohen nga detektivët e tij si “shumë të rrezikshëm”.

Tony Saggers, një ish-oficer i rangut të lartë në Agjencinë Kombëtare të Krimit të Britanisë, ka kaluar vite në gjurmët e kriminelëve shqiptarë.

“Vetëm ta bëjnë këtë nuk mjafton për ta, atyre u pëlqen të dominojnë,” tha ai për përfshirjen e tyre në tregtinë e drogës. “Ata e vënë shumë theksin tek respektimi për atë që bëjnë dhe për ta bërë atë mirë. Dhe vetëm ta bëjnë atë nuk mjafton për ta. Atyre u pëlqen të dominojnë duke fituar kontrollin e aktivitetit të vëllimit, duke dëshmuar se janë më të mirët dhe duke kënaqur kërkesat e klientëve.”

Një ‘cikël jetësor’ kriminal

Dokumentet e inteligjencës australiane të parë nga gazetarët përvijojnë atë që ata e quajnë “cikli jetësor” me pesë faza të grupeve të organizuara kriminale shqiptare.

Së pari, thonë ata, njerëzit rekrutohen në rajonet e tyre në Shqipëri, ndonjëherë me premtimin e rremë për të gjetur punë jashtë vendit. Së dyti, ata sillen në vend duke përdorur pretendime të rreme për viza dhe dokumente mashtruese. Së treti, ata arrijnë të qëndrojnë në Australi duke përfituar nga shqyrtimet e gjata të vizave dhe agjentët e besuar të migracionit të regjistruar (disa shqiptarë aplikojnë për të qëndruar në Australi duke pretenduar se gjakmarrja në shtëpi do t’i rrezikonte nëse ktheheshin). Së katërti, kryejnë veprimtari kriminale. Së pesti, arrestohen, dënohen dhe u hiqen vizat.

Shkodra është identifikuar si një epiqendër nga e cila e kanë origjinën shumë prej këtyre grupeve kriminale, me pesë nga shtatë hetimet e ACIC të Australisë së Jugut midis 2015 dhe 2020 që shfaqin një “objektiv kryesor” nga qarku shqiptar.

Doshi, një sundimtar politik në Shkodër, shfaqet në dokumente si lideri i dyshuar i një grupi të krimit të organizuar të përbërë nga të afërmit e tij të gjerë, të referuar si “sindikata e familjes Doshi”. Hetuesit besojnë se klani angazhohet në pastrim parash dhe shfrytëzon sistemin e migracionit të Australisë për të lehtësuar aktivitetet e tij kriminale.

Anëtarët e klanit, thonë dokumentet, u vendosën nga zyrtarët australianë në një “listë të personave me interes” të krimit të organizuar shqiptar. Kjo listë u nda më pas me agjencitë e zbatimit të ligjit në shumë vende evropiane. Dokumenti sugjeron se këto agjenci kanë identifikuar anëtarë të klanit Doshi në listë nga hetimet e tyre.

 

© 2023 APOLLON TV. All Rights Reserved.