“COVID-19 është një ndër mijëra viruset që…”, shkencëtarët bëjnë zbulimin e tmerrshëm. Sa viruse kanë potencialin të shkaktojnë pandemi

08/04 6:21
Credits to Apollon TV
“COVID-19 është një ndër mijëra viruset që…”, shkencëtarët bëjnë zbulimin e tmerrshëm. Sa viruse kanë potencialin të shkaktojnë pandemi

Akoma pa mbaruar pandemia me të cilën bota po përballet aktualisht dhe që ka shkaktuar me miliona humbje jete, infektime dhe pasoja të rënda në ekonomi dhe shoqëri, shkencëtarët kanë dalë në perfundimin se mbi 500.000 viruse të tjera mund të përçohen nga kafshët te njerëzit.

Studiuesit shpresojnë që mjeti i tyre i aksesit të hapur mund të përdoret nga shkencëtarë të tjerë, politikëbërës dhe zyrtarë të shëndetit publik për të dhënë përparësi ndaj viruseve për studime të mëtejshme, mbikëqyrje dhe aktivitete të zvogëlimit të rrezikut, të tilla si zhvillimi i vaksinave ose terapeutikës para se një sëmundje të përhapet.

“SARS-CoV-2 është vetëm një shembull i mijëra viruseve atje që kanë potencialin të përhapen nga kafshët te njerëzit”, Zoë Grange, i cili drejtoi zhvillimin e SpillOver si një studiues postdoktoral me Institutin Shëndetësor One në Universiteti i Kalifornisë, Davis (UC Davis), tha në një deklaratë. 

“Ne nuk duhet të identifikojmë, por edhe t’i japim përparësi kërcënimeve virale me rrezikun më të madh të përhapjes përpara se të ndodhë një pandemi tjetër shkatërruese.”

Rreth 250 viruse dihet se janë “zoonotikë”, që do të thotë se ata janë derdhur tashmë nga kafshët te njerëzit dhe rreth 500,000 viruse plus kanë potencial të përhapjes, shkruajnë studiuesit në një letër në lidhje me mjetin SpillOver, botuar të hënën (5 prill) në revistën Procedurat e Akademisë Kombëtare të Shkencave. Por secili virus nuk ka të ngjarë të bëjë një kërcim nga kafshët te njerëzit. Kështu që studiuesit krijuan një rezultat “si krediti” për viruset si një mënyrë për të vlerësuar dhe krahasuar rreziqet e tyre.

Për të dalë me rezultatin, mjeti konsideron 32 faktorë rreziku që lidhen me virusin dhe nikoqirin e tij, të tilla si sa specie kafshësh infekton virusi dhe sa shpesh njerëzit ndërveprojnë me kafshët e egra në zonat ku është zbuluar virusi.

Pastaj, studiuesit përdorën mjetin për të renditur 887 viruse të botës së egër bazuar në rrezikun e përhapjes së tyre. (Shumica e viruseve të përfshira në renditje janë zbuluar rishtazi, por disa dihen tashmë se janë zoonotikë.)

12 virusët kryesorë në listë ishin patogjenë zoonotikë të njohur, me virusin Lassa që renditet i pari, SARS-CoV-2 i dyti dhe virusi Ebola i treti. (Pritësi kryesor i kafshëve për virusin Lassa janë minjtë dhe strehuesi kryesor për virusin Ebola besohet të jenë lakuriqët e natës. Pritësit kryesorë të kafshëve për SARS-CoV-2 janë të panjohura, por virusi është zbuluar se infekton minks, luanët dhe tigrat.)

© 2023 APOLLON TV. All Rights Reserved.