Çfarë po bëhet me legalizimet dhe hipotekimin e pallateve të braktisura nga ndërtuesit

15/02 8:57
Credits to Apollon TV
Çfarë po bëhet me legalizimet dhe hipotekimin e pallateve të braktisura nga ndërtuesit

Flet z. Artan Lame, Drejtor i Përgjithshëm i Agjencisë Shtetërore të Kadastrës

Dy vite më parë, çështja e pronësisë hyri në një cikël të ri të imponuar nga një kuadër ligjor i ndryshuar dhe reformimi i institucioneve zbatuese që nga tre u shkrinë në një, Agjencinë Shtetërore të Kadastrës. Sot janë të paktën 10 procese që menaxhohen nga ky institucion. 

Bilanci dyvjeçar tregon se janë 210 mijë familje që kanë në dorë sot lejet e legalizimit. Hipotekimi i pallateve të braktisura nga ndërtuesit është një tjetër element që po ndiqet ku 381 objekte kanë marrë zgjidhje dhe procesi është në vijim. Në vazhdim, ASHK do të ndjekë edhe regjistrimin e AMTP-ve ndarë me ligjin 7051, kurse rivlerësimi i banesave do të jetë një tjetër angazhim i këtij viti.

Artan Lame, Drejtor i Përgjithshëm i Agjencisë Shtetërore të Kadastrës, në një intervistë për “Monitor” bën sot një bilanc të çështjes së pronave në vend dhe sfidat që ka përpara institucioni. Në shifra, sot, falë procesit të legalizimit u janë dorëzuar 210 mijë familjeve lejet e legalizimit për ndërtimet informale. Paralelisht ka vijuar hipotekimi i pallateve të braktisur nga ndërtuesit, ku numërohen të paktën 14 mijë familje përfituese.

Lame parashtron se problematika e pronës nuk mund të zgjidhet në afatshkurtër, por vënia në rrugë e disa proceseve të lëna pezull si dhe krijimi i disa modeleve që funksionojnë dhe kanë dhënë rezultat, është padyshim diçka e mirë, që po aplikohet edhe në hallka të tjera që lidhen me pronësinë, si regjistrimi i lejeve të legalizimit, regjistrimi i banesave të vjetra, kalimi i oborreve të dhëna në përdorim e procese më të vogla që në total bëhen 10 për ASHK.

© 2023 APOLLON TV. All Rights Reserved.